Hoppa till sidans innehåll

Svensk bandy ger internationella svar


Bandy-VM pågår för fullt i Moskva. Det var dock nära att det inte blev någon turnering överhuvudtaget och Sveriges deltagande diskuterades flitigt runt om i bandy-Sverige.

Jan Sjonemark gör sitt första år som ordförande i bandyförbundets internationella kommitté. På svenskbandy.se svarar han på frågor om Sveriges arbete i internationella frågor.

En del menade att Sverige borde bojkottat den pågående VM-turneringen i Moskva medan andra tyckte att det var en självklarhet att ställa upp. Varför valde Sverige att medverka i Moskva-VM?
- Det fanns flera olika skäl till att tacka ja. Svensk bandy har centrala avtal med sponsorer och det är därför viktigt med en stor internationell turnering på A-landslagsnivå att visa upp sig i. Den nationella planeringen inom svensk bandy hade blivit lidande oavsett vilket beslut Sverige tagit i frågan. Andra nationer hade redan tackat ja och klubblagen är tvungna att släppa iväg sina spelare på landslagsuppdrag, vilket hade medfört att bland annat finska och norska spelare hade försvunnit till Moskva med flyttade matcher i de svenska serierna som följd.
- VM är dessutom väldigt viktigt medialt. Ta bara tittarsiffrorna som ett exempel, över en halv miljon TV-tittare såg Sveriges öppningsmatch mot Finland i söndags. VM är också attraktivt för spelarna. Att få spela mot världens bästa spelare i ett världsmästerskap är något att sträva mot, menar Jan.

Bandy-VM innebär ett långt avbrott i den nationella seriebandyn. Varför spelas inte VM efter de nationella mästerskapen är färdigspelade?
- Problemet är att det blir ett för långt uppehåll utan några tävlingsmatcher för många av spelarna. Alla VM-spelare är inte med långt fram i SM-slutspelet och för dessa blir det problem att hålla formen fram till VM. Det är ett bekymmer som är ännu större i bandyns utvecklingsländer där tillgången på konstis inte är lika stor som i de etablerade bandyländerna.

Borde inte bandy-VM spelas mer sällan?
- För utvecklingsländerna är matcherna i VM oerhört viktiga. Det är det enda internationella utbytet som de har i dagsläget och de är i stort behov av tävlingsmatcher för att fortsätta utvecklas.

På fredag, 29/1, hålls en kongress i Moskva i samband med VM. Vilka frågor är viktiga att lyfta fram för svensk bandy?
- Att få till en treårsplan för det internationella utbytet är av yttersta vikt för att kunna planera svensk elitbandy på ett smidigt sätt i framtiden. Att få till en A-, B- och C-grupp i VM i framtiden är också angeläget. På så sätt skulle VM bli jämnare och kunna spridas på olika spelorter. I dagsläget är det bara Sverige och Ryssland som har muskler att arrangera ett VM. Mästerskapet skulle dessutom kunna förkortas så att avbrottet i den nationella seriebandyn inte blir lika långt. Vi kommer för övrigt att kunna förlänga säsongen ytterligare i takt med att fler bandyhallar byggs. En fråga att ta upp är också att varje nation bör betala en deltagaravgift i VM precis som klubblag gör i World Cup och Champions Cup.
- Ett annat ämne som vi vill diskutera är Europacupens vara eller icke vara. Den måste göras mer attraktiv, just nu är World Cup och Svenska Cupen högre prioriterade. Vi har också ambitionen att lyfta frågan kring spelarkontrakt utifrån en internationell standard. Juridisk expertis bör utnyttjas för att underlätta kontraktsskrivning för spelare som går mellan klubbar i två olika länder.

Jan Sjonemark har en bred bandybakgrund. Han har bland annat haft ledarroller i Sveriges A- och pojklandslag. Han var dessutom med om att nystarta bandyn i Ungern i slutet av 1980-talet och var med och byggde upp Mongoliets lag inför VM i Stockholm 2006. Som bandymissionär, hur ser du på bandy som en framtida OS-sport?
- Att bandy ska få OS-status är något som driver oss som jobbar med internationell bandy, det har hela tiden varit en lysande stjärna. 2014 arrangeras vinter-OS i ryska Sochi och det har jobbats på många plan för att få visa upp bandy där. Jag hoppas verkligen att bandy blir en uppvisningssport 2014, det är nästan ett måste.

/Erik Jonsson
Publicerad 2009-01-28

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg