Hoppa till sidans innehåll

Andreas Bergwall vaktar målet för 128:e gången


Han är den mest meriterade spelaren i den svenska landslagstruppen. I lördagens landskamp mot Ryssland i ABB Arena får Andreas Bergwall förtroendet som målvakt i landslaget för 128:e gången. Han har inte bara flest landskamper på meritlistan utan med sina 35 år är han också den äldste spelaren i truppen.
- Anders Svensson kom fram till mig på träningen i fredags och påpekade det, säger Andreas till svenskbandy.se och skrattar. Men Anders är själv näst äldst i truppen faktiskt.

Andreas debuterade i A-landslaget i en landskamp mot Ryssland på Zinkensdamm i januari 1996.
- Vi vann med 6-5 och jag minns att jag släppte in en straff från Igor Gapanovich. Jag drog till med nån svordom och då kom brorsan (Marcus) fram och sa "så där kan du inte säga, det är en mikrofon precis bakom dig", berättar Andreas.

Ensam svensk i ryska ligan
I vinter gör Lesjöforsfostrade Andreas sin tredje säsong som proffs i Kazan. Tidigare år har han haft svenska lagkamrater men den här säsongen blir han ensam svensk i laget och i hela ryska ligan.
- Det kommer bli skillnad bredvid plan men på isen blir det som vanligt, menar Andreas som ser det som en utmaning.
- Det är inspirerande med något nytt, det är lite av drivkraften att hålla på med bandy.

Långt distansförhållande
Mellan 1998 och 2004 spelade Andreas för Västerås SK. Han har fortfarande sitt hem i Västerås tillsammans med sin sambo Marie och deras två barn.
- Det är klart att hon får dra ett tungt lass när jag är i Ryssland, det är ju några meter mellan Västerås och Kazan. Men när jag är hemma är jag med familjen så mycket som möjligt. Vi ser till att hitta perioder när vi kan vara tillsammans, något att se fram emot.

 

/Erik Jonsson

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg