Hoppa till sidans innehåll

Kina påväg in i bandyfamiljen


Lars Wennerholm, konsulent på Svenska Bandyförbundet och ordförande i Internationella Bandyförbundets (FIB) utvecklingskommitté, var under midsommarveckan i Kina och provinsen Xiang. Kinas vintersportförbund hade samlat ett 30-tal ledare, idrottslärare samt aktiva skrinnare till en bandykonferens.
- Kina har som mål att ställa upp med ett bandylag i Asiatiska vinterspelen 2011 i Alma Ata i Kazakstan, berättar Lars Wennerholm.

Kina har tagit upp bandy på sitt vintersportprogram. De vill starta upp och utveckla bandy och detta kommer att ske i provinsen Xiang som gränsar till bland annat Mongoliet och Kazaktstan.
- Vårt mål är att vinna över Mongoliet 2011, säger Mr Tung, vice president i Kinas vintersportförbund.
- Det är kort om tid och endast 18 månader till spelen, men med hjälp från Internationella Bandyförbundet ser jag positivt på uppgiften och vi har en stark vintersporttradition i Xiang-provinsen. I Altry (en stad med ca 300.000 invånare) har vi naturis från oktober till april, tillägger Mr Tung.

Bandykonferensen genomfördes efter önskemål från Kina. Under två dagar lärde Lars Wennerholm ut bandy till deltagarna med hjälp av Mr Ji, vice sportchef i Kinas ishockeyförbund, som tolkade från engelska till kinesiska. Med hjälp av film och bildspel fick deltagarna en bild av vad bandy är. Dessutom fick de prova och känna på klubba och boll i en sporthall. En stor del av teoritiden gick åt till att noggrant studera regelverket, vilket från Kina anses som en viktig förutsättning för att komma igång med bandy.

Ska ansöka om inträde
Kina vill komma igång med bandy under hösten 2009 och kommer att bjuda in till ett träningsläger under oktober/november på en fullstor is i staden Altry under tio dagar. Efter detta hoppas man få hjälp av FIB med utbildning och träning fram till Asiatiska vinterspelen 2011.
- Vi kommer att skriva till FIB inom de närmaste veckorna och ansöka om inträde. Jag har redan översatt bandyreglerna till kinesiska, säger Mr Ji.
- Vi kommer att behöva hjälp både från FIB och Sverige för att komma igång och utveckla bandy i Kina, tillägger Mr Ji.

Kina har en stor tradition i vinteridrott och det har skett en stor utveckling inom skridsko samt skidskytte.
- Med det intresse och de förutsättningar som finns i Xiang-provinsen kommer Kina att kunna bli ett tillskott inom bandyvärlden, menar Lars Wennerholm.
- Redan nu har de förberett en naturisbana där det kommer att spelas bandy på efter det lägret som ska hållas i oktober/november, avslutar Lars


På väg in i bandyfamiljen. Deltagarna under bandykonferensen i Kina.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg