Hoppa till sidans innehåll

SÄSONGEN 2008/09


Sverige är världsmästare!

En mycket rafflande och välspelad VM-final vann Sverige tillslut med hela 6-1. Det stod 1-1 i halvtid men i andra var Sverige det bästa laget och kunde med ett härligt anfallsspel avgöra matchen till sin fördel. Dessutom stod försvaret för en helgjuten insats. Ryssland försökte men kunde inte rå på Sverige idag.

Ryssland mot Sverige i en drömfinal i bandy-VM och visst blev det en så spännande och underhållande final som man hade kunnat förvänta sig. Det var stundtals en magisk atmosfär inne i ABB Arena dit hela 7519 åskådare hade letat sig, en riktigt bra publiksiffra. Ryssland gjorde som i de tidigare matcherna denna turnering och öppnade starkt men Sverige lyckades försvara sig mot ryssarnas attacker inledningsvis.

Ryssland kunde dock ta ledningen efter 25 minuter när Sergey Lomanov snurrade upp det svenska försvaret och fick turligt gick bollen fram till Mikhail Sveshnikov som gjorde 1-0. Kvitteringen dröjde inte länge, utan fem minuter senare kvitterade Marcus Bergwall på ett lobbskott från straffområdeslinjen som gick över den ryske målvakten.

Det var en riktigt jämn första halvlek och således ett rättvist resultat, 1-1. Sverige hade inför matchen pratat om att hålla tillbaka Ryssland första 15 minuterna det gjorde man. I andra halvlek var Sverige det överlag bättre laget och Ryssland största chans skapades när Anders Östling tappade bollen på mittplan men då stod Andreas Bergwall i vägen.

Istället var det Sverige som hade de vassaste chanserna, t.ex. genom Christoffer Edlund som sköt i ribban. Sverige skulle dock få sitt ledningsmål och det var Sverige så specielle hörnskytt Joakim Hedqvist som på sedvanligt vis pangade in 2-1, detta efter 65 minuter.

Guldrycket kom när Sverige inom 10 minuter gjorde fyra mål, från den 76:e-85:e matchminuten. Patrik Nilsson blev historisk när han satte 4-1 och han gick då upp i ensamt majestät i skytteliga-toppen i det svenska landslaget med 48 gjorda VM-mål.


Sveriges bäste målskytt i VM-sammanhang. Patrik Nilsson blev historisk när han satte 4-1

Sista målet gjorde Marcus Bergwall på en hörna och fastställde så slutresultatet till 6-1, samma siffror som Sverige förlorade VM-finalen med förra året i Moskva.

De sista minuterna var bara en ren svensk defilering mot det nionde VM guldet och när matchens mycket duktige huvuddomare Kaj Wallen från Finland, förövrigt också hans nionde VM-final, blåste av matchen utbröt ett svenskt guldjubel.

VM avslutades med en utav de bästa matcherna under hela turneringen och tillslut stod Sverige där som segrare efter tre raka ryska VM-guld.

/Victor Jensen, bandyvm.se

Uppdaterad: 21 AUG 2018 15:40
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg