Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Patrik Nilsson sträcker armarna i luften efter sitt 100:e VM-mål, som betydde 3-1 till Sverige i VM-finalen mot Ryssland.

Patrik Nilsson: ”Häftigt när man tänker på det”

07 APR 2015 12:44
Det blev en svidande VM-finalförlust mot Ryssland i lördags. Men Sveriges anfallsstjärna Patrik Nilsson kan i alla fall glädjas åt att han som första svenska bandyspelare någonsin har gjort 100 VM-mål.
  • Skapad: 07 APR 2015 12:44

- Det är väldigt häftigt när man tänker på det, det måste jag säga. Det är så otroligt många bra bandyspelare och målskyttar som har spelat VM innan och att jag har fått gjort 100 mål är jätteroligt och coolt, säger Patrik Nilsson till svenskbandy.se.
   
Patrik Nilsson VM-debuterade i Archangelsk redan 2003.

- Jag tror att jag hade spelat en Rossija-turnering innan VM-debuten. Jag har faktiskt inget minne av mitt första VM-mål, men jag minns att jag gjorde ett mål i finalen 2003. Jag slog dit en hörnretur och vi vann finalen mot Ryssland med 5-4, berättar Patrik.
   
Minnena från en mäktig karriär är många.

- Första VM-guldet i Archangelsk är såklart speciellt. Det var också häftigt när vi vann guld i Västerås 2009 i en fullsatt arena inför hemmapubliken. Men det kanske häftigaste är ändå VM-guldet i Moskva 2010, inget annat svenskt bandylandslag hade vunnit guld i Moskva tidigare. Vi spelade grymt bra i finalen, jag minns att jag gjorde 5-4 på straff i 87:e eller 88:e minuten. Ryssarna kvitterade på hörna och sen avgjorde Mossan (Daniel Mossberg) i sudden. Det var en riktigt cool match som vi fick avsluta med ett guld.  
   
I årets VM-final blev det en bitter förlust mot ett Ryssland som svarade för en smått osannolik vändning i matchens slutskede.

- Jag får en klump i magen när jag tänker på hur bra vi spelade och hur det slutade. Om man ser det med några dagars distans och surrar med folk säger de att det är en av de bästa matcherna de sett. Farten, intensiteten och publiken, det var ett enormt tryck runtikring. Vi spelade bra och det kändes som att vi hade det vid 3-1, sen gör dom två mål på 90 sekunder och vänder matchen...det är såklart tungt efteråt. Men det är en del av idrotten, säger Patrik och fortsätter.

- Nu blir det semester och lite mys med familjen. Man måste vila huvudet ibland. Man får plocka upp bitarna sen, men jag lovar att vi kommer igen.

 

VM-FAKTA, PATRIK NILSSON

9 spelade VM-turneringar 
3 VM-guld 
55 VM-matcher 
100 VM-mål

Skribent: Erik Jonsson
E-post: This is a mailto link
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg