Hoppa till sidans innehåll

KLART: Här är nya ledningen för herrlandslaget

26 APR 2019 16:57
Michael Carlsson är ny förbundskapten i bandy, och hela herrlandslagsstaben får en ny struktur med inte mindre än tre assisterande förbundskaptener med förgreningar ned i pojklandslagen.
  • Uppdaterad: 26 APR 2019 16:57

- Det är en tuff och härlig uppgift, och det känns som rätt läge för mig nu. Jag har alltid velat ha det här jobbet och är väldigt sugen, det här blir en kick för mig, säger Michael Carlsson.

Carlsson, som under sina fem säsonger som huvudtränare i Västerås SK har fört klubben till tre SM-finaler och två SM-guld, kommer att fortsätta som elitserietränare i VSK parallellt med förbundskaptensrollen.
Till sin hjälp kommer han att ha Joakim Forslund, som efter ett par säsonger i Falu BS nyligen presenterades som huvudansvarig i Sandvikens AIK. Dessutom kommer P19-landslagets förbundskapten, Mattias Rehnholm, och P15-landslagets dito, Pär Gustafsson, att vara assisterande till Carlsson. Även de kommer att vara kvar, parallellt, på sina nuvarande poster.

Sverige, som i senaste VM i Vänersborg i vintras tappade en tvåmålsledning till förlust efter förlängning i finalen mot Ryssland, har bara vunnit ett guld (2017) på de sju senaste världsmästerskapen. Målsättningen de kommande åren är tydlig, Sverige ska vinna VM igen och göra det med ett offensivt spel i högt tempo och med hög intensitet.

Per-Anders Gustafsson, som är ordförande i förbundets landslagskommitté, utvecklar visionen:

– Vi ska jobba med att få mer vinnarmentalitet i oss. Vi får inte bli passiva i något skede, och vi ska säkerställa att vi är minst lika bra som ryssarna i den fysiska delen. De har oftast varit bäst när det gäller, och nu ska vi göra allt för att åter bli världsledande, säger Gustafsson.

– Jag är offensivt lagd och vill stå för en positiv, attraktiv, bandy. Jag tycker om att luras lite, och vill vinna det mentala spelet. Jag känner mig lugn och trygg i rollen, och vi ska göra allt för att det här ska bli bra, säger Michael Carlsson.

En konstellation med fyra personer, som är deltidsanställda, i den högsta landslagsledningen har kommit till både ur ett ekonomiskt och ett helhetsperspektiv. Carlsson och Forslund kommer att agera tillsammans i båset under matcherna, medan Rehnholm och Gustafsson bland annat kommer att scouta spelare, och analysera spelet. Både i elitserievardagen och i samband med turneringarna.

– Vår uppgift är att stötta Micke i allt han önskar, och jag hoppas kunna tillföra mycket i det taktiska, säger Pär Gustafsson som precis som Michael Carlsson blev världsmästare som spelare 2003.

Tanken är att det ska finnas en tydlig linje genom alla landslag hur Sverige ska spela bandy, vilket förstärks av att två av P-landslagskaptenerna även är med runt A-landslaget.

– Det är ett nytt tänk, inte så traditionellt. Det ska bli spännande att jobba med de bästa, och det är bra att vi är fler som delar på olika arbetsuppgifter, säger Joakim Forslund.

– Det känns fantastiskt roligt. Ett liknande upplägg finns väl inte inom någon annan lagidrott i Sverige? Jag tycker att det ska bli häftigt att plocka med till P19 det man lär sig i A-landslaget, och kanske kunna bidra med något den andra vägen också, säger Mattias Rehnholm som har varit deras förbundskapten under den senaste säsongen.

Michael Carlsson kommer att ha sista ordet i samband med uttagningar och taktik, och kommer att vara det främsta ansiktet utåt. Något som den övriga trion anser vara naturligt.

– Det känns helrätt med Micke. Dels bandymässigt, med det han står för, men också att han är medial och att det är en bra frontperson för bandyn, säger Mattias Rehnholm.

Daniel Berlin, som har varit lagkapten i landslaget den senaste säsongen, ser positivt på det nya upplägget.

– Absolut, det känns fräscht och nytt. Det har varit bra tidigare också, under Svenne Olssons ledning. Men det är kul att de gör om, och det är bra att det läggs ut på fler tränare. Det känns som om Carlsson och Forslund och de andra kommer att komplettera varandra bra, säger Daniel Berlin.

De kommande två åren spelas VM i Ryssland, i Irkutsk 2020 och i Syktyvkar 2021. Vilket Michael Carlsson ser som en extra krydda.

- Vi har två tuffa uppgifter, men också bra utmaningar, framför oss. Det är alltid speciellt att vara i Ryssland när det handlar om bandy, och det skulle vara väldigt kul att lyckas vinna där, säger Carlsson.

Michael Carlsson, som har lett det svenska P21-landslaget till två VM-guld, och Joakim Forslund har tecknat varsitt tvåårskontrakt med förbundet. Medan Mattias Rehnholm och Pär Gustafsson till att börja med är anlitade över den kommande säsongen.

Redan under nästa vecka kommer en landslagstrupp att presenteras. Den innehåller hela 31 spelare, som under sommaren ska genomgå olika tester. De samlas sedan i Uppsala i september, med ett par internmatcher på programmet. Landslagssäsongen fortsätter sedan med turneringar både i december och januari, innan det är dags för VM i Sibirien i månadsskiftet mars/april.

Skribent: Robert Tennisberg
E-post: Adressen Gömd
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg