Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Herr-VM: Svensk premiärseger mot Finland

27 JAN 2013 17:33
Regerande världsmästarna tog två poäng i söndagens VM-premiär i Vänersborg, men Finland slet hårt och gav Sverige ett tufft jobb under framför allt den första halvleken. Efter paus ökade blågult farten och vann med 5-3 (2-2) inför nästan 4 000 personer.
  • Skapad: 27 JAN 2013 17:33

- Vi gör ingen bra första halvlek, då vi inte är tillräckligt aggressiva i försvarsspelet, men vi lyckades rätta till det inför andra. Nu får vi snacka igenom dagens insats och ladda om inför matchen mot Kazakstan imorgon, säger förbundskaptenen Franco Bergman.
 
I premiären valde han att satsa på Anders Svensson i målet och Svensson fick göra en hel del svettiga parader i slutet av matchen, då Finland reducerade till 5-3 och sedan jagade mot ett Sverige som drabbades av två utvisningar i matchens slutskede.

- I första halvlek hade jag inte så himla mycket att göra, mer än att plocka två bollar ur nätet, Men det vara bara att fokusera och gå vidare, säger Anders Svensson.

 

Erixon satte premiärmålet

Sverige tog inledningsvis tag i matchen direkt och Hammarbys Stefan Erixon satte 1-0 i 8:e minuten. Blågult hade greppet, men kom av sig lite och Finland fick både kvittera och ta ledningen, trots att blåvitt hade en man utvisad. Juho Liukkonen gjorde 1-1 efter svenskt slarv i eget straffområde och Sami Laakkonen klippte in 2-1 på hörna efter knappa halvtimmen.

- Det var riktigt roligt att vara tillbaka i Vänersborg och få spela i Arenan, säger rysslandsproffset Laakkonen, som var en uppskattad spelare i IFK Vänersborg under flera säsonger. Efter matchen drog han upp matchtröjan inför den jublande hemmapubliken och under där fanns en IFK-tröja.

- Det var ett litet sätt för mig att tack för de fina åren här.

 

"Sverige var bättre än oss idag"

Finlands förbundskapten Tommy Österberg, till vardags i IFK Kungälv, var inte riktigt nöjd med sitt lags spel och tyckte dessutom att FInland blev blåst på två straffar.

- Åtminstone en av dem var solklar, men totalt sett var Sverige bättre än oss idag. Vi ska fortsätta utveckla vårt spel och ambitionen är att vara med och slåss om en finalplats inför nästa söndag.

 
Om den finske målvakten Marko Herajärvi fortsätter att spela som i premiären kan det räcka långt.

- Han var fantastisk, berömde Franco Bergman, som ändå fick se sin målkung Patrik Nilsson göra både 3-2 och 4-2 innan Daniel Berlin i praktiken avgjorde med 5-2 med knappt 20 minuter kvar.

Utdelningen kom efter att Sverige fått upp farten och blivit betydlgt mer aggressiva i försvarsspelet direkt efter pausvilan. Pekka Hiltunen reducerade till 5-3 och gav Finland blodad tand och Sami Lakkonnen var nära att ge ytterligare nerv åt matchen flera gånger i slutet. Men då grep målvakts-Svensson in och briljerade. 

Skribent: Erik Torstensson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg