Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Henriksson

Herr-VM: Ryskt guld och publikrekord

03 FEB 2013 20:04
Ryssland besegrade Sverige inför rekordpubliken 5 643 personer i Arena Vänersborg. Det var en match som hade allt. Ryssland vann rättvist med 4-3 (2-1), med det var spännande hela vägen in i slutsekunderna.
  • Skapad: 03 FEB 2013 20:04

Den stora snackisen efter finalen var tyvärr den tråkiga incidenten med huvuddomaren Petri Kuusela, som två gånger krockade med spelare. Först med Daniel Mossberg. Sammanstötningen blev kraftig och både Mossberg och domaren blev liggande. Mossberg blödde rejält ur näsan medan Kuusela mest såg ut att bli rejält mörbultad.

I slutminuterna körde Petri Kuusela sedan in i en rysk axel och for med full kraft i isen. Hela hallen tystnade och domaren fick ledas av isen med blodet droppande. Han ersattes av Rohit Saggi och efter en hel del diskussioner bestämdes att det återstod 3 minuter och 50 sekunder när matchen till slut kunde blåsas igång igen.

- Först var det sagt fem minuter, men sedan försvann över en minut. Det är klart man blir upprörd, säger den svenske målvakten Andreas Bergwall, som höll kvar Sverige i matchen med storspel.

Spännande in i det sista

Efter den tråkiga domarincidenten vaknade slutligen VM:s skyttekung Patrik Nilsson till, efter att ha varit ganska osynlig i den här finalen, och reducerade till 3-4. Då återstod knappt två minuter och Sverige skulle få ytterligare två chanser. Daniel Berlin fick skottläge mitt framför mål, men slog hål i luften i sin iver att kvittera inför en extatisk hemmapublik. I sista sekunden fick Sverige också chansen att slå ett frislag, men den ryska muren stod i vägen och kapten Lomanov & Co kunde jubla åt att ha återtagit världsmästartiteln.

Förutom slutforceringen var de blågula chanserna ganska lätträknade. Trots Daniel Anderssons ledningsmål i sjunde minuten var det Ryssland som förde den här finalen. Anförda av Lomanov, Larionov och Ivanushkin störde Ryssland det svenska laget högt upp i banan och såg själva till att sätta full fart framåt så fort lägen gavs. Det gav bland annat flera hörnor och både 1-1 (8:e minuten) och 2-1 (34:e) kom på hörna nummer tre och fem.

- Det är ett farligt vapen och Ryssland skapar tio hörnor och vi sex. De gjorde två hörnmål och vi bara ett, konstaterar Franco Bergman, som aldrig fick den svenska lagmaskinen att fungera riktigt bra den här söndagseftermiddagen.

- Vi visste precis vad vi skulle göra, men när det väl gällde blev det för mycket en och en och vi öppnade inte upp för varandra. Då är det lätt att många av våra spelare blir osynliga. Samtidigt gör Ryssland det mycket bra, säger den svenske förbundskaptenen.

Stolpen stoppade Esplund

Sverige, som saknade Hans Andersson efter skadan i semifinalen mot Finland, fick verkligen slita för att få lägen. Daniel Andersson och Johan Löfstedt var framme och hotade varsin gång i första halvlek och Johan Esplund var helt ren, men stolpen var i vägen. Strax innan hade även Igor Lomanov en boll i stolpen.

Jakten på 2-2-kvitteringen i andra halvlek stördes av ett par svenska utvisningar och utan storspel av målvakten Andreas Bergwall hade Ryssland varit färdiga världsmästare tidigare. Med drygt 20 minuter kvar kom ändå 3-1 genom Evgeny Ivanushkin och det kändes som att Sverige skulle få svårt att resa sig. Men precis som i förra årets VM-final kom Sverige tillbaka. Daniel Andersson viftade efter hörna in 3-2 vid bortre stolpen minuten efter Rysslands 3-1-mål och då tog jakten fart.

Två täta utvisningar på Daniel Välitalo Johan Esplund förstörde dock möjligheterna att gå med full kraft framåt och Ryssland kunde samla sig och fortsätta kontraslå efter bollvinster högt upp i banan. Blågult fick aldrig någon riktig trygghet i passningsspelet och gavs helt enkelt inget utrymme. Ett tag såg blågult lite paralyserat ut och felpassen var många. Ändå gav man storpubliken som sagt spänning in i det sista. Trots att Yury Shardakov gjorde 4-2 med fem minuter kvar, skulle laget lyckas med en sista kraftansträngning. Men Ryssland höll undan i en match som bjöd på heta känslor och även lite smågruff.

- Det har varit en fantastisk VM-vecka, men tyvärr lyckades vi inte sätta pricken över i, säger Franco Bergman.

Lomanov storspelade - och njöt av segern

Rysslans assisterande förbundskapten Andrej Pasjkin var desto gladare. Han var den förste ryske bandyspelaren i Sverige när han kom till IFK Vänersborg 1988 och han var under många år en stor favorit i VM-staden. Nu stod han där med en VM-guldmedalj om halsen och njöt i ett hav av jublande spelare i ett omklädningsrum där glädjen var total.

– Det känns verkligen jättebra och jätteskönt att vinna VM-guld, säger den nu 57-årige Pasjkin till Radio Väst.

Den ryske lagkaptenen Sergej Lomanov gjorde en jätteinsats i finalen och låg bakom mycket av Rysslands attacker.

– Vi är jätteglada över guldet och vi var starkare än Sverige idag. De var favoriter i den här matchen, men vi gjorde vårt bästa och det räckte, säger den ryske stjärnan.

Skribent: Erik Torstensson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg