Hoppa till sidans innehåll

Herr-VM: Kan Norge och Finland skrälla i semifinalerna?

04 FEB 2017 10:05
När Norge nu med bragdartad vändning slog Kazakstan med 5-4 i kvartsfinalen i bandy-VM kyndelsmässodagen 2 februari och får spela semifinal mot Sverige, väcks minnen från andra dito VM på svensk mark och då det gått bra för Norge.
  • Skapad: 04 FEB 2017 10:05

Det sistnämnda är tyvärr inte så vanligt. Däremot att norrmännen ofta spelat jämnt mot kazakerna, för att ändå förlora. Fotnot; kyndelsmäss betyder ljusmässa. Kanske ljuset tänds för norsk bandy igen?  

VM 1977 i Norge var ett bakvänt VM. I föregående VM hade Sverige för en gångs skull slagit Sovjet i första mötet – då spelades VM som en dubbelserie mellan dessa båda lag samt Finland och Norge – men förlorat returen stort och missat bli världsmästare. Nu slog man Sovjet igen i premiärmatchen. Skulle guldet äntligen bärgas? Dittills hade Sovjet vunnit alla världsmästerskap. Seger borde det ju som vanligt bli i nästa match mot Norge. Men här överraskade guttarna med att vinna med 3-1. Mindre överraskande var dessvärre enligt rapporter inte att de sovjetiska domarna gjorde vad de kunde för Sverige inte skulle få med sig poäng från denna match...

Snopet. Besegra mästarna Sovjet, och sedan förlora mot evige fyran Norge. Å andra sidan borgade resultaten för ett ovisst och spännande VM med ovanliga resultat. Och så fortsatte det. Sverige förlorade även mot Finland; 1-2. Seger alltså mot normalt starkare Sovjet, medan förluster mot vanligtvis svagare Norge och Finland. Ett bakvänt VM! Sverige riskerade nu inte bara att åter missa VM-titeln, utan även att hamna bakom båda våra nordiska grannar. Det hade aldrig hänt förut. Trea hade blågult hamnat flera gånger, men aldrig som fyra och sist.

VM -77 fortsatte vara bakvänt. För i returmötena blev Sveriges resultat de motsatta. Först besegrades Finland. Sedan väntade ett Norge med stort självförtroende och som började matchen bra. Men det slutade 6-2 till Sverige. Trots två förluster hade Sverige i sista matchen ändå chansen att bli historiska världsmästare. Det var ’bara’ att slå Sovjet med ett mål. Vilket var nära: Sverige ledde i halvtid med 2-1. Men när det hela var över vann Sovjet med 3-2. Norge slog även Finland i sista omgången. Vårt västra broderland slutade därmed med på fyra poäng, vilket var ovanligt mycket för dem. Mindre ovanligt att de trots de fina insatserna ändå slutade fyra och sist. Så även om många oväntade resultat förekom, blev slutställningen ändå den vanliga.

1987 var det Finland som överraskade med att för första gången slå Sovjet i ett VM. Segern med 4-2 innebar att Sovjet i nästa match var tvunget att slå Sverige. Men Sverige vann med 3-2 och Finland var klart för final! Finnarna hade nog svårt att i glädjen över finalplatsen ladda för att göra bra ifrån sig där – vilket i regel varit fallet när Finland väl tagit sig dit (med ett lysande undantag), för Sverige vann enkelt med 7-2.

För trettio år sedan hade Sovjet alltså förlorat två raka matcher i VM, vilket var unikt, och var borta från finalen. I sista gruppmatchen väntade Norge. Ett Norge som i föregående VM varit mycket nära att ta poäng av sovjeterna, och då haft ledning med 1-0 i halvtid. Läget var detsamma nu i Köping, norrmännen ledde med 1-0 i halvtid. Man kan ju föreställa sig hur nedrigt läget kändes då för Sovjet. Tre förluster i rad hade nog inte varit populärt i Kreml… Sovjet vann dock till sist med 8-4.

Ett decennium senare, 1997, också detta VM i Sverige, kom dock Norges första poäng mot ryska landslag, nu under namnen Ryssland och Kazakstan. Norrmännen spelade 3-3 samt 7-7 mot dessa landslag. Dessutom var Norge bara ett mål från en poäng även mot Finland, samt spelade jämnt med Sverige. I kvartsfinalen på Västanfors IP blev detdock förlust mot kazakerna, trots ledning med 2-0.

Kazakstan överraskade sedan i semifinalen med att ta ledningen med 3-0 mot Ryssland i ett så stormigt Katrineholm att målburarna blåstes bort, innan ryssarna till sist tog hem det.

I finalen hamnade Ryssland i 0-4-underläge mot Sverige, men här var det blågula motståndet för starkt för att kunna vända på steken. Sverige vann med 10-5 efter fantastiskt spel trots ihållande regn på sjöblöt plan.

Nästa VM i Sverige, 2004 innehöll också många överraskningar. Norge gjorde bra matcher mot alla lag. Mot Kazakstan tog man som vanligt ledningen; hade 2-0 och 3-1. Men kazakerna kom igen och vände till 4-3. I matchen sista sekund lyckades Thomas Moen slå in hörna till 4-4. Den beryktade straffläggningen följde. En kazak missade bollen helt när han skulle slå sitt straffslag. Det blev stort palaver om det skulle räknas som en miss eller om han skulle få en ny chans. Norge tilldömdes som segrare i straffläggningen då kazakerna i protest lämnade isen!

Norges enda chans att nå semifinalen var nu att slå världsmästaren Sverige i Sverige, något som verkade övermäktigt. Men som Norge spelade! Hade ledning med 3-0 och 4-2, tappade till 4-5 men hade styrka att vända till ledning 6-5 i slutet. Besvikelsen var stor då blågult slutligen fick in 6-6, och Norge missade semifinalen trots en heroisk insats.    

Från VM 2004 minns man annars mest hur Finland först besegrade Ryssland med 4-3 i gruppspelet och sedan slog samma lag med samma siffror i semifinalen. Åter en VM-final i Sverige mellan värdnationen och Finland således. I snöyran i Västerås ledde Sverige med 4-1 men finnarna gav sig inte utan nådde 4-4 och i förlängningen satte avgörande 5-4. Finland vann här sitt första VM-guld i bandy!

Kan Norge och/eller Finland åter skrälla i årets semifinaler och medaljmatcher?

Skribent: Per Mikael Högman
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg