Hoppa till sidans innehåll

Franco: Vi kan lära mycket av varandra

21 DEC 2010 13:28
Två förbundskaptener med olika spelplaner utbyter idéer och erfarenheter. Bandylandslagets förbundskapten Franco Bergman och fotbollens Erik Hamrén konstaterar att de kan lära mycket av varandra.
  • Skapad: 21 DEC 2010 13:28

- Vi är i samma situation med landslagsspelare som finns i olika klubbar. Man träffas under en kort tid och måste få ihop det snabbt. Spelarna kan ett spel från sina klubbar som sitter i ryggmärgen. I landslaget kan de få spela på ett annat sätt och kanske ha en annorlunda roll, säger Franco.

Francos bandylandslag är regerande världsmästare och jagas av rivalen Ryssland. För att utvecklas tror han att bandyn kan ta hjälp av fotbollen.
- Tittar man på positionsspelet så är vi inte alls lika långt framme som fotbollen, där är de duktiga. De har också större resurser med tv-bevakning som underlättar. Sen är det tufft i bandyn, det går fortare, säger Franco.

Har bandyn i blodet
Ljusdalssonen Erik Hamrén är sedan 1 juni förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget på heltid, men har faktiskt ett förflutet som bandyspelare.
- Är man från Ljusdal har man bandyn i blodet. Jag har själv spelat bandy i Ljusdal och var med i A-lagstruppen utan att göra någon allsvensk match, berättar han.

Via framgångar som tränare i Örgryte, danska Aalborg och norska Rosenborg kom chansen att bli förbundskapten för landslaget.
- Fördelen med fotboll är att det finns stora resurser och att man kan leva på att vara tränare. Men vi kan lära oss av bandyn, bland annat styrspelet, menar Erik.

Gröt ett framgångsrecept
Gemensamt för att kunna prestera på topp inom sin idrott är bland annat kost och vila. Under sin tid som tränare i Örgyte lagade Erik själv gröt till lagets stjärnor från Brasilien, Afonso och Paulhinho.
- Brasilianarna vi hade i Örgryte hade för dåliga frukostvanor. De fick skador och kunde inte träna. För att de skulle hålla sig friska införde jag grötfrukost för dem. Efter det kunde de träna mer och bli bättre spelare. Det är viktigt att spelarna förstår kostens betydelse, säger Erik.


Hälsingepojkar. Erik Hamrén, uppväxt i Ljusdal, och Edsbysonen Franco Bergman utbyter erfarenheter. I samband med toppmatchen mellan Hammarby och Sandviken delade de med sig av sina tankar om elitidrott.

Skribent: Erik Jonsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg