Hoppa till sidans innehåll

Claes-G: "Bandy-VM 55-årsjubilerar"

28 JAN 2012 19:12
Finskt i första VM-matchen: VM, som inleds i Kazakstan på söndag, arrangeras i år för 32:a gången. Bandyoraklet Claes-G Bengtsson berättar bandy-VM:s historia på svenskbandy.se.
  • Skapad: 28 JAN 2012 19:12

Innan VM började spelas var den årliga finnkampen vinterns stora internationella bandyhändelse. Med start år 1919, 4-1 till Finland i Helsingfors. Precis som i fri idrott växlade spelorten vartannat år mellan Sverige och Finland. Norge fanns också med på scenen, men matcherna mellan Sverige och Norge tilldrog sig aldrig samma intresse som finnkamperna. Den första svensk-norska landskampen spelades 1927, 3-1 till Sverige i Oslo.
 
Bandy var en OS-sport

1952 var bandyn uppvisningssport vid OS i Oslo. Bara de nordiska länderna deltog och Sverige vann en enkelserie på målskillnad före Norge (!) och Finland.

Två år senare, 1954, bjöd dåvarande Sovjet in till en turnering i Moskva, där Sverige sensationellt segrade före Sovjet. Därmed återupptogs utbytet med Ryssland, som legat nere sen 1907, då Sverige gästades av ett lag från S:t Petersburg. (På 1920-talet spelade ett svenskt arbetarlandslag två matcher i Moskva).

Den 12 februari 1955 bildades det internationella bandyförbundet i Stockholm. Medlemmar från begynnelsen var de tre nordiska nationerna samt Sovjet.

1956 var det dags för en ny Moskvaturnering - nu utan Norge, som ersattes av Sovjet B. Det var också det ryska B-landslaget som segrade före nationens A-landslag. Sverige blev trea efter vinst mot Finland med 3-1. Ingen av dessa turneringar hade VM-status, men nu var det i alla fall ”krattat i manegen”.
 
Timoska och Wikner historiska

1957 var det dags för tidernas första VM-turnering. Den ägde rum i Helsingfors i Finland. Den historiska VM-premiären spelades torsdagen den 28 februari 1957 på Olympiastadion i Helsingfors i närvaro av president Urho Kekkonen. Då tog arrangörsnationen Finland emot Sverige. I flera historiska källor har man kunnat läsa att Sverige segrade i tidernas första VM-match. En uppgift som nu, en gång för alla, måste dementeras. Det blev nämligen finskt i premiären. Vi kan heller inte glädja oss åt tidernas första VM-mål. Det gjordes av den finske centern Tauno Timoska redan efter tre minuter bakom Hammarbys Yngve ”Yppe” Palmqvist i det svenska målet. Strax därpå blev AIK:s högerhalv Tore Wikner historisk i den svenska bandyhistorien. Då kvitterade han på ett långskott som den finske målvaktsbjässen Kalevi Muurinen enkelt släppte förbi sig.

I den 28:e minuten tog Sverige ledningen genom eleganten Nisse Wikman, den här vintern i Lesjöfors. Fyra minuter senare kvitterade Finland till 2-2 genom Alpo Aho.

Sen var det dags för ett av VM-historiens mest omtalade mål. Centern Leffe Fredblad från Hammarby åkte solo igenom det finska försvaret och sköt 3-2. Men innan han avlossade skottet blåste den ryske domaren Belov frislag för Sverige, då Leffe tacklades hårt i skottögonblicket. Men då bollen gick i mål, ändrade sig den ryske domaren och dömde mål. Efteråt förklarade han:

”Jag skulle naturligtvis ha avvaktat med att blåsa. Men då bollen ändå gick i mål, tyckte jag att det var moraliskt rätt att godkänna målet”.

En ärlig, men ovanlig gest från en domare. 
 
Klubban i luften

Efter paus hårdnade spelet till. Alpo Aho kvitterade direkt till 3-3 och 14 minuter in i halvleken sköt Tauno Timoska 4-3. Den finske målskytten blev då så glad att han kastade sin klubba 50 meter upp i luften! Den lär inte ha kommit ner ännu! Timoska varnades, men målskytten svarade med att i ren glädje omfamna domaren!

Nu blev spelet allt hetsigare. Men Finland höll ut och vann en historisk VM-seger.

”Så här skall inte bandy spelas. Det här var det värsta jag varit med om”, kommenterade en mörbultad Leffe Fredblad efter matchen.

Sen fortsatte VM-turneringen med att Sverige och Sovjet spelade 2-2. I den avgörande slutmatchen vann Sovjet med hela 6-1 över Finland. 14 369 åskådare på Olympiastadion fick därmed uppleva att Sovjet blev världsmästare.
 
Så här såg det svenska premiärlaget mot Finland ut:
Yngve ”Yppe” Palmqvist, Hammarby - Orvar Bergmark, Örebro, Torvald Åkerlöf, Forsbacka - Tore Wikner, AIK, Inge Cahlman, Skutskär, Sven-Åke ”Fisken” Erixon, Örebro - Roy Berglöf, Karlstad-Göta, Nisse Wikman, Lesjöfors, Leif Fredblad, Hammarby, Olle Sääw, Örebro, Gösta ”Stockis” Kihlgård, Örebro. Efter 20 minuter i andra halvlek ersattes skadade Nisse Wikman av Ove Eidhagen, Örebro.

Av hittills spelade 31 VM-turneringar har 11 spelats i Sovjet/Ryssland, 9 i Sverige (eg. 10 då några matcher i VM 2001, som ägde rum i Finland, spelades i Haparanda), 6 i Finland, 4 i Norge och en i USA. Kazakstan debuterar som VM-arrangör. Sovjet vann VM 14 gånger, Ryssland (sen 1993) har sex vinster. Sverige har 10 VM-guld, Finland ett.

 

Ett historiskt VM-minne nedtecknat av Claes-G Bengtsson

Skribent: Claes-G Bengtsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg