Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Bandyn gör debut i Universiaden

23 NOV 2018 16:04
För första gången någonsin finns bandy med på programmet när Universiaden avgörs i Krasnojarsk i vinter.
  • Skapad: 23 NOV 2018 16:04

Universiaden, eller Världsstudentspelen, är ett internationellt sportevenemang där deltagarna är universitetsstudenter. Universiaden hade premiär 1959 och organiseras av Fédération Internationale du Sport Universitaire (FISU, svenska: internationella förbundet för sport vid universitet).

Namnet "Universiad" är en kombination av orden "Universitet" och "Olympiad". Precis som vid olympiska spelen anordnas separata sommar- och vinterspel. Tävlingarna hålls vanligtvis vartannat år.

I vinter arrangeras Universiaden i bandymetropolen Krasnojarsk 2-12 mars 2019. Totalt deltar 50 nationer och 3 000 atleter tävlar i 76 grenar inom 11 idrotter.

Förutom bandy tävlas det bland annat i skidskytte, ishockey, curling, konståkning samt alpin- och längdskidåkning. Sverige representeras av totalt 115 idrottare och ställer upp med både ett dam- och herrlag i bandy.

– Universiaden är det klart största evenemang bandyn varit med på hittills och något helt annat än det våra bandyspelare normalt är vana vid. Vad gäller storlek så är detta i princip likställt med ett vinter-OS och allt runt omkring kommer att vara annorlunda jämfört med till exempel en VM-turnering. Att vara med i Universiaden är också helt nödvändigt för att i framtiden ha chansen att komma med på OS-programmet, något bandyn gjort sig väl förtjänt av. De som får chansen att åka till Krasnojarsk kommer att få med sig ett minne för livet, säger Bandyförbundets generalsekreterare Peter Hodor.

Sveriges tänkta damlag i Universiaden har sitt första läger i Uppsala 30/11-2/12 tillsammans med damlandslaget. På programmet står träningar, teori, internmatcher och utvärdering.

TILL TRUPPERNA FÖR DAMLANDSLAGET OCH UNIVERSIADENS DAMLAG >>  

När det gäller Universiadenlaget herr är arbetet med att ta fram en bruttotrupp i det närmaste klart.

– Cirka 35 spelare har vi på listan och 24 av dessa kommer att tas ut till ett läger i Uppsala 9-10/12. Detta innebär att vi inte stör Elitserien eller Allsvenskan och spelarna hinner hem till eventuella träningar på kvällen, säger Thomas Lövstedt, team manager för herrlaget, och fortsätter.

– Viktigt att poängtera är att studerande spelare som inte blivit kallade till detta läger har chans att bli uttagna till den slutgiltiga truppen som åker till Ryssland. Vi vill även passa på att be de spelare som studerar på eftergymnasiala utbildningar, högskola, KY, komvux mm, och känner att detta vill jag vara med på, att höra av sig till mig (This is a mailto link) så att vi kan stämma mot de listor vi har. Vi vill absolut inte missa någon spelare. För deltagande i Universiaden krävs att man bedriver eftergymnasiala studier och är mellan 17-25 år.

Förbundskapten för damlaget är Magnus Nordin medan Stefan "Lillis" Jonsson leder herrlaget.

 
TILL UNIVERSIADENS HEMSIDA >>  

  
Källa: Wikipedia

Skribent: Erik Jonsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg