Hoppa till sidans innehåll

Bandy-VM 50-årsjubilerar på svensk is

26 JAN 2013 07:10
Dags för den tionde VM-turneringen i Sverige: På söndag startar bandy-VM i Vänersborg. Bandyoraklet Claes-G Bengtsson berättar om när Sverige arrangerade VM för första gången, 1963.
  • Skapad: 26 JAN 2013 07:10

”Ärade gäster! När jag som ordförande i Svenska Bandyförbundet hälsar VM-deltagare och publik hjärtligt välkomna, så är det med förhoppningen att bandyn skall hävda sig väl ur alla synpunkter. Den skall roa, stimulera och vara ett spänningsmoment, som ger oss nya vänner både på och utanför isbanan. … Genom ett trivsamt och sportsligt världsmästerskap kan vi kanske också bredda bandyintresset ute i världen”. 

Så kunde vi läsa för 50 år sen, år 1963. Gösta Ellhammar, ordförande i Svenska Bandyförbundet, hälsade i programbladet, som kostade en krona, de fyra deltagande nationerna välkomna till tidernas tredje VM-turnering, som spelades i Sverige den 20-24 februari. VM startade i Finland 1957 och fortsatte sen i Norge 1961. Fyrårsintervallet för VM, ett plagiat från fotbollen, höll inte. Bandyn behövde flera internationella tävlingsmatcher och då IBF, nu FIB (Internationella Bandyförbundet) enades om att VM måste äga rum vartannat år. Sen 2003 spelas VM varje år.

 

Sex matcher har blivit 20

I år spelas det 20 matcher i A-gruppen, inklusive grupp- och slutspel. 1963 handlade det om spel in en enkelserie, som innebar sex matcher. Deltagande nationer var Finland, Norge, Sovjet samt värdnationen Sverige. Sen dess har Kazakstan och Vitryssland tillkommit i A-gruppen. I B-gruppen, som avgörs i Vetlanda, spelar USA, Kanada, Holland, Estland, Japan, Ungern, Lettland och Ukraina. Så visst har Gösta Ellhammars förhoppningar från 1963 slagit väl in.

Vintern 1963 fanns det fyra konstisbanor i landet, i Västerås, Uppsala, Skutskär och i Nässjö. Tre av VM-matcherna förlades till konstis, Finland-Sovjet i Nässjö, Sverige-Finland i Uppsala och Finland-Norge i Västerås. Övriga spelorter var Karlstad, Sverige-Norge, Katrineholm, Norge-Sovjet och Stockholm (Stadion), Sverige-Sovjet. Matcherna i Karlstad, Nässjö, Katrineholm och i Uppsala spelades i el-ljus. Det innebar premiär för tävlingsspel i el-belysning i landet. I allsvenskan spelades det i el-ljus först 1964 (förutom matchen AIK-Lesjöfors 1957).

 

”Väl förberedda”

Sovjet vann de två första VM-turneringarna. Men nu skulle Sverige ge ryssarna en match på hemmaplan. ”Vi har skaffat oss erfarenheter och kommer att ge ryssarna mycket att tänka på. Våra chanser är större än tidigare. Ett svenskt bandylandslag har aldrig tidigare varit så väl förberett”, förklarade den svenske lagledaren Torsten Tegbäck optimistiskt inför turneringen.

Bland annat hade 24 spelare drillats på ett 4-dagarsläger i Nässjö i november. Dessutom spelades det två landskamper mot Finland i januari. Sverige vann båda, med 6–3 i Nässjö och 5–1 i Örebro.

 

Lennart Backman en sensation i truppen

Seriespelet var avslutat när VM inleddes. Bara SM-finalen återstod. Där skulle Broberg och Edsbyn mötas. Men i 17-mannatruppen ingick bara tre spelare från de båda finallagen, Brobergsbröderna Curt och Göran ”Dallas” Sedvall samt Jörgen Forslund från Edsbyn. En sensation i truppen var AIK-yttern Lennart Backman. Backman var en duktig bandyspelare. Han var otroligt snabb på grillorna och hade med framgång spelat i Katrineholm. Han hade spelat 12 A-landskamper och var även landslagsman i fotboll (31 landskamper 1958-66). Men det märkliga med uttagningen var att Backman nu spelade med AIK i division II. Han hade under vintern tampats mot ”storheter” som Råsunda, Dalaföreningen och Iron från Björklinge i Uppland. AIK vann sin division II-serie, östra Svealand, men i kvalet till allsvenskan, som spelades veckan före VM, föll man i två matcher mot Hälleforsnäs med sammanlagt 3–4.

”Backman åker ryskt”, motiverade UK, där Torsten Tegbäck var ordförande, uttagningen av division II-spelaren.

 

Från 12–0 … 

Sverige inledde mot Norge i Karlstad och vann med hela 12–0. Berömmet efter storsegern visste inga gränser. ”Den bästa svenska bandykedjan någonsin”, menade många experter och syftade då på de här fem lirarna, Jan ”Habo” Johansson, Bernt ”Bempa” Ericsson, Leif Fredblad, Göran ”Dallas” Sedvall och Kjell Jakobsson. Fredblad och ”Bempa” gjorde fyra mål var, ”Dallas” två, ”Kjelle Jakob” och Olle Sääw (avbytare) ett var. Leffe Fredblad gjorde det historiskt första VM-målet på svensk is på hörna efter bara en och en halv minut bakom tappert kämpande Terje Foss i det norska målet. Lennart Backman då? Han sparades som ”joker” inför de avgörande matcherna.

Nästa match, mot Finland i Uppsala, blev en kalldusch. Sverige hade i de två landskamperna tidigare på säsongen klart besegrat finnarna. Men nu blev det förlust mot ett heroiskt kämpande finskt lag med matchens enda mål. Lennart Backman lirade nu högerytter, men hade det jobbigt mot det finska försvaret.

 

… till 0–8 

Den sista matchen spelades på Stadion söndagen den 24 februari. Det var en strålande vinterdag, sol och några minusgrader och Kung Gustaf VI Adolf hedrade matchen med sin närvaro. Bara 5 430 åskådare var på plats, förlusten mot Finland var ingen bra reklam inför ”finalen”. Men Sverige med sin förnämliga målskillnad, 12–1, hade fortfarande chansen att ta hem VM-titeln. Det gällde ”bara” att besegra ryssarna.

Men oj vad vi bedrog oss! Ryssarna bjöd på en bandyuppvisning som aldrig tidigare skådats på Stockholms Stadion. De åkte fullkomligt ifrån det svenska laget och vann med hela 8–0. ”Bandykejsaren” Jevgenij Papugin, center, och innern Alexander Atamanychev bjöd på en bländande uppvisning. Bara ”Bempa” hängde med i den ryska åkningen. Lennart Backman då? Efter en lovande inledning syntes han inte till. Efter matchen delade kungen ut VM-pokalen till den ryske lagkaptenen Viktor Shekhovtsov och till Sportspegeln i TV hade reportern ”Putte” Kock lyckats få Atamanychev som gäst. Något högst sensationellt på den tiden.

”Sverige är ljusår efter ryssarna. Kommer vi någonsin ikapp?”, undrade bandy-Sverige efter utskåpningen.

Jodå! 1993 i Norge vann Sverige finalen över Ryssland med samma siffror - 8–0!

 

Resultaten och publiksiffror 1963:

Sverige-Norge 12–0 (2 409), Sovjet-Finland 6–1 (3 079), Sverige-Finland 0–1 (4 577), Sovjet-Norge 8–1 (3 477), Norge-Finland 2–2 (430), Sverige-Sovjet 0–8 (5 430). 

Skytteligan vanns av Jevgenij Papugin och Alexander Atamanychev på fem mål vardera.

 

För er som inte minns det såg den svenska VM-truppen 1963 ut så här:

Målvakter: Yngve ”Yppe” Palmqvist, Sirius, Sune Ericsson, Karlstad-Göta.

Utespelare: Matz-Allan Johansson, Västerås, Ulf Fredin. Sirius, Tore Wikner, Sirius, Hasse Nordin, Örebro, Jens Lindblom, Hammarby, Jan ”Habo” Johansson, Nässjö. ”Bempa” Ericsson, Falun, Leif Fredblad, Hammarby, Curt och Göran ”Dallas” Sedvall, Broberg, Kjell Jakobsson, Hammarby, Torvald Åkerlöf, IK Huge, Jörgen Forslund, Edsbyn, Olle Sääw, Örebro, Lennart Backman, AIK.

 

Fotnot: Inofficiellt är det 11:e gången VM spelas i Sverige. År 2001 avgjordes VM i Uleåborg i Finland, men några matcher spelades i Haparanda. Officiella VM-turneringar i Sverige spelades 1963, 1969, 1971, 1979, 1987, 1997, 2004, 2006 och 2009.

Skribent: Claes-G Bengtsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg