Hoppa till sidans innehåll

50 år sen VM spelades i Ryssland för första gången

28 MAR 2015 11:07
På söndag inleds herr-VM i Chabarovsk. På svenskbandy.se berättar bandyoraklet Claes-G Bengtsson om när VM avgjordes på rysk mark för första gången.
  • Skapad: 28 MAR 2015 11:07

VM äger i år rum för 13:e gången på rysk is. Då är fyra turneringar i forna Sovjetunionen medräknade. Första gången som ryssarna stod som VM-värd var 1965. Då deltog bara fyra nationer, Sverige, Norge, Finland samt värdnationen Sovjet. Lagen möttes i en enkelserie, vilket betydde sex matcher totalt i turneringen. Matcherna var utspridda till fem städer - Ivanovo, Sverdlovsk, Arkangelsk, Kursk samt Moskva (Dynamostadion). Men det var nära att Sverige aldrig kom till start. De sovjetiska arrangörerna vägrade den svenska pressen visum till samtliga städer utanför Moskva. Det accepterade inte det svenska bandyförbundet och fick ordföranden Arne Argus att ryta i ordentligt:

”Får de svenska pressmännen ej visum i tid före avresan, så blir det ingen svensk resa till VM”. Så löd budskapet både till den sovjetiska ambassaden i Stockholm och till Sveriges Moskvaambassad. Först efter 19 hänvändelser (!) gav de sovjetiska arrangörerna klartecken till pressen och Sverige kunde ställa upp i det fjärde världsmästerskapet genom tiderna.

 

Publikrekord mot Norge

Den första matchen spelades mot Norge måndagen den 22 februari i Ivanovo, en stad 40 mil nordost om Moskva. Sverige hade tidigare under säsongen vunnit över Norge med 5-1, men den här gången blev det betydligt tuffare. Matchen slutade 2-2 sedan normännen kvitterat i den 86:e minuten genom Kjell Ivar Engebretsen. Svenska målgörare var Gunnar Palmér från Ljusdal och Hasse Nordin, skarpskytten från Örebro. Visst var resultatet en sensation, sett ur norsk synvinkel. Men det mest fantastiska var publiksiffran. Hela 22 000 åskådare såg matchen. Så stor publik har varken förr eller senare sett en bandylandskamp mellan Sverige och Norge. Samma dag vann Sovjet över Finland i Moskva med 5-0.

Onsdagen den 24 februari möttes Sverige och Finland i köldhålet Arkangelsk inför 17 000 åskådare. För att citera Bandyboken årgång 1966 ”drabbade Sverige och Finland samman i tidernas hårdaste bandybatalj”. Den finske yttern Seppo Rounaja visades ut tre gånger utan att få matchstraff, en miss av de ryska domarna. Finland vann ”slaget i Arkangelsk”, som matchen kom att kallas, med 2-1 sedan en blåslagen Leif Fredblad från Hammarby gjort Sveriges mål. Det norska laget fortsatte att dra storpublik. Hela 29 000 åskådare var på plats i Sverdlovsk när norrmännen mötte hemmanationen. Ryssarna vann med 4-0 sedan krutpaketet Nikolaj Durakov svarat för tre mål.

 

Börje Andersson från Hammarby storspelade

I och med de här resultaten var Sveriges chanser att vinna VM-turneringen borta. Nu gällde det bara att avsluta snyggt mot ryssarna, som redan var klara världsmästare - i varje fall enligt det ena regelverket. Lördagen den 27 januari möttes Sverige och Sovjet på Dynamostadion i Moskva. Bara 12 000 åskådare var på plats, den sämsta publiksiffran under hela turneringen. De fick se en oerhört dramatisk match. Ryssarna tog ledningen genom snabbskrinnaren Osintsev, men strax före paus kvitterade Hasse Nordin på straff. Ett heltaggat svenskt lag kom ut efter paus. ”Bempa” Ericsson, Faluns stolthet, gav Sverige ledningen med 2-1 och Curre Sedvall från Broberg ökade till 3-1. Då hade det gått 63 minuter. Nu började ryssarna med en våldsam kanonad mot det svenska målet. Men Börje Andersson från Hammarby var omutlig. Han svarade utan överdrift för den bästa insatsen en svensk målvakt någonsin presterat i landslaget. Men han kunde inte hindra ryssarna från att reducera och kvittera genom Nikalaj Durakov i den 80:e minuten. Matchen slutade 3-3. Samtidigt överraskade Norge med att besegra Finland med 1-0 i Kursk. Segerskytt: Roar Löwer Nielsen.

 

Nya medaljer till Sverige

Därmed stod det klart att Sovjet vann turneringen före Norge. Det är Norges enda silvermedalj genom tiderna. Så långt var allting klart. Men vilka blev bronsmedaljörer? Där placerade de ryska arrangörerna Finland. Varför den finske lagkaptenen Olavi Varma fick äntra prispallen tillsammans med Sovjets Jevgenij Papugin, ”bandykejsaren” och Norges Ole Friise. Sveriges lagkapten Uffe Fredin från Sirius fick vackert stå och titta på. Både Finland och Sverige hamnade på två poäng. Enligt de ryska reglerna blev därmed Finland trea på vinst i det inbördes mötet, 2-1. Men enligt det internationella bandyförbundet skulle målskillnad gälla vid lika poäng. Och där hade Sverige 6-7 mot Finlands 2-7. Alltså fördel Sverige!

Men de finska spelarna behöll sina medaljer. Då ingrep det internationella förbundet, där Allan Ljungqvist från Finland var ordförande. Finland skulle få behålla sina medaljer, men det bestämdes också att det skulle präglas ytterligare en uppsättning bronsmedaljer. De överlämnades till de svenska spelarna hösten 1965.

Den första VM-turneringen i Ryssland blev en enorm publiksuccé. De sex matcherna sågs av sammanlagt 116 000 åskådare, ett snitt på 19 333 per match! Publikbäst var matchen Sovjet-Norge som samlade 29 000 åskådare. Det är tidernas VM-rekord. Den första matchen mellan Sverige och Sovjet, 6-1, 1981 i Chabarovsk drog enligt uppgift 25 000 åskådare. 

Skribent: Claes-G Bengtsson
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg