Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Sverige världsmästare efter rysare


Det krävdes förlängning för att avgöra finalen i dam-VM i Drammen mellan Sverige och Ryssland. Vid full tid var ställningen 2-2 och i den åttonde förlängningsminuten satte VM-debutanten Lovisa Elovsson det avgörande 3-2-målet efter en framspelning från Johanna Pettersson.
- Helt sjukt! När jag fick bollen kände jag att jag var nära målet. Jag hann tänka att jag skulle skjuta lite åt kanten på målet och den gick in, säger guldhjälten till svenskbandy.se.

- Nu ska vi till hotellet och byta om snabbt, sen är det bankett och sen blir det fest hela kvällen, säger Lovisa direkt efter avgörandet.

Sverige inledde matchen bäst och Lina Lindqvist gav blågult ledningen i den 19:e minuten. Resultatet stod sig halvleken ut. VM-veteranen Anna Lundin ökade på ledningen tidigt i den andra halvleken och därefter fick den svenska målvakten Linda Odén bekänna färg. Ryssland pressade tillbaka Sverige, som drog på sig ett stort antal utvisningar. Linda Odén svarade för en rad kvalificerade räddningar och tog bland annat en straff. Vid två tillfällen fick hon dock kapitulera och vid full tid var ställningen således 2-2.

En nervkittlande förlängning tog vid. I den åttonde förlängningsminuten snappade Emma Kronberg upp bollen på Rysslands planhalva och hitta Johanna Pettersson som spelade fram Lovisa Elovsson. VM-debutanten placerade säkert in bollen i mål och Sveriges femte raka VM-guld var ett faktum.
- Det var en riktig pärs. Vi fick så många utvisningar, men då tog vi en time-out och redde ut det. Vi fick tillbaka energin och var starka på slutet, säger förbundskaptenen Oscar Pettersson till svenskbandy.se.

Drammen, Norge: Final dam-VM, Sverige - Ryssland 3-2 (2-2 efter full tid 1-0 i halvtid)
Målen: 1-0 Lina Lindqvist (19), 2-0 Anna Lundin (48), 2-1 Tatiana Gyrinshik (59), 2-2 Elena Rybakova (66), 3-2 Lovisa Elovsson (98)

 


Sveriges målvakt Linda Odén blev utnämnd till VM-finalens bäste spelare.


Den svenska lagkaptenen Sofia Rådman tar en slurk ur VM-pokalen.

/Erik Jonsson

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:32
Partnersnurra_20210210.gif

Bandy på Twitter

                    

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg