#nouse{ color:red; } Tävlingskommitténs beslut rörande icke godkänt ansiktsskydd för målvakt - Svenska Bandyförbundet
Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tävlingskommitténs beslut rörande icke godkänt ansiktsskydd för målvakt

29 SEP 2015 13:36
Inom svensk bandy regleras kraven för utrustningen i skriften ”Spelregler för bandy”. Syftet med kraven är omtanke om bl.a. spelare för att minska risken för skador och i värsta fall bestående men.
  • Skapad: 29 SEP 2015 13:36

Om icke godkänd utrustning används och en olycka inträffar så täcker inte licensförsäkring detta vilket innebär att återförsäljaren kan bli föremål för ersättningsanspråk från drabbad spelare.

Under rubriken ”Hjälm, munskydd/tandskydd, halsskydd och ansiktsskydd” på sidan 8-9 anges bl.a. att målvakter ska ha ansiktsskydd och att detta ska vara CE-godkänt. Bakgrunden till märkningen är att ansiktsskyddet ska omfattas av det försäkringsskydd som finns i licensförsäkringen som medföljer en CE-märkning. Märkningen innebär att en tillverkare eller importör intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. I aktuellt fall innebär detta att ansiktsskyddet har genomgått tester och säkerställer att det klarar de normer som är uppsatta.

  
Ärendet

I samband med Svenska Cupen 2014 genomförde Svenska Bandyförbundets (SBF) tävlingskommitté (TK) en materialkontroll. Vid kontrollen upptäcktes ett ansiktsskydd för målvakter som inte var CE-godkänt. TK påpekade detta för leverantören och gav dispens samt uppmanade leverantören att genomföra ett CE-test under säsongen 2014/2015. TK:s bedömning är att ansiktsskyddet bör klara ett CE-test.

Vid årets materialkontroll i samband med Svenska Cupen 2015 upptäcktes att flera målvakter fortfarande använder aktuellt ansiktsskydd utan att leverantören har låtit utföra ett CE-test.

TK-kontrollanter noterade att de flesta av ansiktsskydden var försedda med ”CE-märke” utan att en föreskriven kontrollprocedur har utförts, vilket innebär att ansiktsskyddet inte är godkänt. Leverantören uppgav att andra tester har genomförts i Ryssland men har inte uppvisat något intyg för TK:s kontrollanter. Till en godkänd CE-märkt produkt ska det finnas en ”försäkran om överensstämmelse”, som är det dokument där tillverkaren försäkrar att produkten överensstämmer med EU:s säkerhetskrav, vilket kan skilja sig från regelverket i Ryssland som inte tillämpar CE-märkning.

En CE-märkning följer av formella tester och en godkänd produkt erhåller en tydlig produktbeskrivning från leverantörer där det tydligt framgår att ansiktsskyddet har testats och vilka normer som har använts.

CE är Europeisk standard för att testa t.ex. skydd inom idrotten. Idrotten ställer upp vilka normer som ska gälla. Tillverkaren ser till att testerna genomförs på godkänt testföretag. Utifrån testet utfärdas ett certifikat att skyddet har genomgått test och blivit godkänt utifrån de uppsatta normerna. Information kring detta ska medfölja vid köp av skydd.

Hjälm och galler är ett av de viktigaste skydden för bandyspelare och särskilt för den utsatta målvakten. SBF kan inte ta risken att under ytterligare ett år ge ansiktsskyddet en dispens från att vara CE-godkänt.

  
Beslut

Med bakgrund av gällande regelverk och att ansiktsskyddet inte har genomgått tester och formellt blivit godkänt, har TK beslutat att from den 22 oktober 2015 ska samtliga bandymålvakter spela med godkänd utrustning. Domarna ska kontrollera detta innan match. Om någon inte har godkänt ansiktsskydd ska aktuell målvakten nekas att delta i matchen. Om ändå spelaren deltar ska tidsutvisning utdömas, om målvakten efter tidsutvisning återinträder i spel med felaktigt utrustning ska målvakten utvisas för resten av matchen (lindrigt rött kort).

SBF uppmanar samtliga klubbledare att åtgärda detta omedelbart för att säkerställa att målvakterna spelar med godkänd utrustning.

  
Beslutet tog av Svenska Bandyförbundets tävlingskommitté söndag 27 september. 

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET


FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

PROJEKTSTÖD IF

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg