#nouse{ color:red; } Framtidens SM-finaler spelas i Swedbank Arena - Svenska Bandyförbundet
Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Framtidens SM-finaler spelas i Swedbank Arena

31 MAR 2011 10:07
”Sveriges Super Bowl” – bandyfinalen – kommer från och med 2013 spelas på nya Swedbank Arena i Solna. Avtalet löper på fem år med option på ytterligare fem.
  • Skapad: 31 MAR 2011 10:07

Swedbank Arena i Solna, som kommer att stå klar under 2012, är redan planerad att bli Sveriges nya nationalarena för fotboll. Nu står det även klart att Swedbank Arena kommer att bli värd för en svensk klassiker – bandyfinalen.

– Bandyfinalen är en av landets största idrottshändelser och för oss kommer flytten till Swedbank Arena innebära ett rejält lyft både för själva finalen, men även för bandysporten. Arenan ger oss möjligheter att ge åskådaren en bättre upplevelse, men viktigt är också att vi kommer kunna stärka bandysporten ekonomiskt, säger Svenska Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Flera ville ha finalen
Konkurrensen har varit tuff då flera av Sveriges största arenor har visat stort intresse för att arrangera bandyfinalen. Kontraktet mellan Swedbank Arena, Svenska Bandyförbundet och Föreningen Svensk Elitbandy löper på fem år med option på ytterligare fem.

– Vi är självklart både glada och stolta över att Swedbank Arena får stå som värd för Sveriges motsvarighet till Super Bowl. Vi har gått segrande ur en tuff upphandling om en aktivitet som alla arenor drömmer om, och vi ser fram emot att tillsammans med Bandyförbundet skapa riktiga folkfester kring bandyfinalen, säger Christian Alexandersson, vd på Swedbank Arena.

Ett lyft för bandysporten i Sverige
Bandysporten i Sverige har utvecklats mycket under de senaste åren och har ambition att fortsätta utvecklas. 

– Genom valet av Swedbank Arena som finalarena ges även elitklubbarna runt om i Sverige en möjlighet att ta aktiv del av de tekniska lösningar som Swedbank Arena tillgängliggör till arrangörer och dess partners. Vi får tillgång till resurser och kompetens som kommer att hjälpa till att fortsätta lyfta bandysporten i Sverige, säger Peter Olsson, Föreningen Svensk Elitbandys ordförande.

Bandyfinalen flyttar hem
1912 spelades bandyfinalen på Råstasjön, som ligger precis runt hörnet från Swedbank Arena, och ungefär hundra år senare flyttar alltså finalen tillbaka till Solna.

– Solna har stolta idrottstraditioner och för oss kommer bandyfinalen betyda att idrottssverige har ännu en anledning att rikta sina blickar mot Solna. Vi vill bygga vidare på det som Uppsala skapat kring finalen och hoppas kunna engagera hela staden, säger Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Första finalen inomhus
Sedan 1991 har SM-finalerna spelats på Studenternas i Uppsala, där även 2012-årsfinal kommer att avgöras. Därefter kommer Sveriges Super Bowl att för första gången spelas inomhus.

– Uppsala har gjort ett stort jobb och ska ha beröm för publikutvecklingen där åskådarantalet ökat från 10-15 000 till 20-25 000. Men Swedbank Arena ger bäst ekonomi av alla alternativ och garanterar dessutom optimala sportsliga förutsättningar tack vare taket. Bandy inomhus ger också större bekvämlighet för publiken och utmärkta tv-sändningar, säger Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Skribent: Erik Jonsson

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET


FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

PROJEKTSTÖD IF

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg