#nouse{ color:red; } Längre issäsong i Holland - Svenska Bandyförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Längre issäsong i Holland


Svenska Bandyförbundet konsulent Lars Wennerholm har varit på studieresa till Holland. Syftet med besöket var att få en bild av betydelsen av att endast bygga ett tak över ispisten. Han åkte också dit för att prata med de holländska ismakarna om hur de går tillväga för att kunna ha is från slutet av september till slutet av mars.

Lasses besök kan delas in i tre

avsnitt                                                                                     
-          Tak över ispisten
-          Energispartips
-          Nyttjande av anläggningen.

 

Tak över ispisten
Att bygga ett tak över ispisten gör att isen kan nyttjas mer effektivt det går också att spola upp ispisten tidigare. Taket stoppar regn, snö och strålning från solen. Gebom att sätta upp så kallade "windbreakers" runt isen kan man även skydda isen mot blåst till viss del. I Holland spolas ca 15 anläggningar med tak över skrinnarovaler upp i slutet av september och håller is till slutet av mars. Anläggningarna har ca 1000 kw i fryskapacitet. Att anlägga tak över bandy-isarna i Sverige skulle innebära säkrare tillgång på is, enklare uppspolning, ingen påverkan av snö-, regn- och instrålning samt mindre energiåtgång. Återkommer med en kostnadsbild kring att bygga tak över en befintlig anläggning.

 

Energispartips
I Holland finns en uppblåsbar sarg (se bild) runt hela ispisten. Detta medför att kylan stannar kvar över isen och inte "flyter" iväg. Detta medför en besparning på ca 20% av energiåtgången. Det är viktigt att "sargen" går ner till backen samt att det inte finns några luckor där kylan kan tas sig ut. På bandyarenor skulle denna sarg anläggas på säkerhetsavstånd från isen. Styrning av energin är ett annat viktigt instrument till att spara energi. Detta för att hålla rätt temperatur på isytan och att inte "släppa" iväg för mycket kyla ut på isen.

 

Nyttjande av anläggningen
I Holland försöker man hela tiden ha en bra beläggning på arenan, detta genom att anordna olika typer av aktivteter för t ex, barn, föräldrar, skridskoskolor, företagsevents. För att skapa en god stämning kring arenan och idrotten avsätter de bra tider för aktiviteter för allmänheten. Till detta knyter anläggningarna möjligheten att hyra utrustning samt på ett trevligt sätt kunna fika och umgås utanför isen. Detta medför bättre ekonomi på anläggningen plus att det är naturligt att ta sig till anläggningen och uppleva en trevlig kväll/dag med skridskoåkning.

 

Tips om bra is!!
Investera i ett speciellt reningsaggregat för vattnet till spolning. Detta medför bättre iskvalité.

Har ni frågor eller undrar över något ta kontakt med Lars Wennerholm, 0708-74 96 46, This is a mailto link

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:31

NÄR DU SKADAT DIG

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET


FLICKBANDYNS DAG

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

PROJEKTSTÖD IF

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

Postadress:
Svenska Bandyförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
Fax: 086996340
E-post: [saknas] Information

Se all info

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg