#nouse{ color:red; } Till minne av Lars-Åke "Timpa" Adolfsson - Småland
Hoppa till sidans innehåll

Till minne av Lars-Åke "Timpa" Adolfsson

11 JAN 2022 20:23
Minnesord till bortgångna bandylegenden Lars-Åke "Timpa" Adolfsson.

  • Skapad: 11 JAN 2022 20:23

Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson, 1939 – 2021

Ungdomsfostraren, ledaren Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson, Vetlanda, i Bandy-Sverige bara kallad ”Timpa” har som 82-åring lagt skridskorna och klubban på hyllan för gott och blåst det sista andetaget i visselpipan.

Sörjes närmast av hustru Karin, barnen Lena och Håkan samt barnbarn.

”Jag har inte tid” var ord som aldrig slog rot, hos denne 190 cm reslige man!  Matchvikten var densamma, som när han som högerhalv var med om att från div 4 spela upp Vetlanda BK i högsta serien säsongen 1960 - 1961.

Under flera decennier ledde han Svenska Bandyförbundets sommarbandyskola under sammanlagt tre veckor i bästa semestertid - hustru Karin, borde få det finaste priset! Sammanlagt var det bortåt 400 deltagare från de bandyidkande nationerna som under alla dygnets timmar kunde komma i kontakt med ”Rektor Timpa”. Under flera somrar kamperade han ihop med årsgamle Torvald Sköld, Oxelösund även han en unik ledarkämpe, helt fri från strävan om egna vinningar.

Efter starten 1974 var det lätt för Curt Einarsson att utse efterträdare.

Sommarbandyskolans idé byggde på fri anmälan, anmälningsavgiften rekordlåg-skulle enbart  bära kostnaderna, gärna något socialt inslag i programmet och en mix av lek och allvar som tema. Be mig inte förklara var den linjen skulle gå, lika svårt då som nu.

När sonen Björn Einarsson, 8 år, som ett antal år för ung erbjöds att deltaga, var ”Timpas” kommentar ”Vi skall ta hand om pojken”.  Även mamma Elisabeths ansikte präglades då av ett lugn, hon hade nämligen sett hur ”Timpa” i skolmiljö hade handskats med äldre och kanske besvärligare elever. Curlande föräldrar hade ingen hemvist hos honom. ”Det blir bra med din tjej eller kille bara du lämnar”, kunde det heta. Ibland framförd med underfundig humor.

Withalaskolan var ”Timpa” Adolfssons arbetsplats under många år. En skola som under senare tid har haft en stökig social studiemiljö, väktare och polis har fått hjälpa till.

-Under ”Timpas” tid hade inte sådant skett, han hade sett och stoppat det innan det dykt upp, sa en före detta elev häromdagen.

”Bandykul” för de allra minsta i Vetlanda var ”Timpas” grej. Under många år intog han också rollen som jultomte. Ingen roll var främmande för denne eldsjäl.

Vetlanda BK har under de senaste 25 åren vunnit fler svenska mästerskap för pojkar och juniorer (17 ggr) än vad någon annan bandyförening är i närheten av. Ett svar på varför, är de första stapplande skridskoskären med ”Bandykul” och att ”Timpa” Adolfsson har haft sitt vakande öga över föreningens ungdomsverksamhet.

Lars-Åke ”Timpa” Adolfsson stod under flera decennier upp för skolidrottens vara som ett viktigt kitt i skolans värld. I detta fall att bandyns femte klasspel i mixad form skulle fortsätta och krönas med en final före stora SM-finalen. Så som skett med skolklasser från Piteå i norr till Öjaby (Växjö) i söder.

Bara någon vecka före bortgången kunde jag berätta för honom att förslaget om en nystart hade väckts på en stor bandykonferens i Örebro. En gnutta ljus förhoppning tog plats.

Långt innan politikerna började dryfta vikten av aktiviteter för nyanlända till vårt samhälle hade ”Timpa” skridit till verket.

Han tänkte aldrig ”Jag har inte tid”.

Fina värderingar och hög moral var livskompassens fasta inställning.

När han år 2017 promoverades med Vetlandas egna nobelpris, ”Hedersplats Vetlanda” och hamnade i samma sällskap som Lena Philipsson, Bosse ”Bildoktorn” Andersson och hockeyns Johan Franzén (Vinnare av Stanley cup och femteklassbandyn) och Jonas Claesson sa ”Timpa” Adolfsson

-Att jobba med ungdomar är något jag gör med glädje och lägger gärna annat åt sidan.

 

Curt Einarsson, fd förbundskapten

Johan Svedbom, bandyhistoriker

Skribent: Smålands Bandyförbund
E-post: This is a mailto link

Smålands Bandyförbund
C/O Owe Svensson
Åbyforsvägen 37
360 40 Rottne
This is a mailto link

  

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET

Skridskokul_2015_frilagd

FLICKBANDYNS DAG

BANDYFÖRSÄKRINGEN

Folksam_210px

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

IDROTTSLYFTET 

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

 

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg