#nouse{ color:red; } Premiär av Ann Elefalk Cup - Stockholm
Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Premiär av Ann Elefalk Cup

13 JAN 2022 18:19
I helgen, den 8/1 hade Ann Elefalk Cup premiär på Ekvallen i Gustavsberg.
  • Skapad: 13 JAN 2022 18:19

Nu i helgen den 8/1 var det en härlig stämning på Ekvallen i Gustavsberg. De första matcherna någonsin spelades nämligen i Ann Elefalk Cup. Spelformerna 3-3, 5-5 och 7-7 spelades samtidigt ute på bandybanan. De flickor som inte spelade hängde i mingelhörnan ute på isen där de ryska stjärnorna Olga Bogdanova, Karina Lipanova samt målvakten Signe Lundell från AIK befann sig. Här fick de svara på frågor som – När började du spela, -Hur länge har du spelat, -Vad heter din pojkvän.

Bild: Gustavsberg Bandy

Spelarna gav tjejerna tips på hur man skjuter, Signe tipsade om var bästa stället att placera en boll i målet är och mycket mer. Olga och Karina passade även på att coacha ett lag. Vilken succé! 

Bild: Gustavsberg Bandy

Jag frågade en flicka i slutet av dagen om vad som hade varit roligast, hon svarade: - Att få spela matcher men det roligaste var nog att få hänga i mingelhörnan med de ”stora” tjejerna. En stor eloge till Gustavsbergs Bandy, så proffsigt fixat och arrangerat.

Bild: Gustavsberg Bandy

När Ann Elefalk gick bort donerade hon pengar som skulle gå till flickverksamheten. Efter många år av arbete för flickbandyn väcktes tanken hos oss i distrikt Stockholm, vi måste göra något mer för att hedra Ann Elefalk. Hon som var en så stor eldsjäl och som stred hela sitt liv för damers jämlikhet inom bandyn. Ett förslag togs fram som presenterades för hennes son Claes Elefalk med familj. Efter stort OK och många hejarop från dem satte vi igång planeringen. 

Gustavsbergs Bandy var först ut att hjälpa till med arrangemanget på deras arena, som med facit i hand blev en succé. Därefter fick vi kontakt med andra driftiga klubbarna som Borås Bandy och Sandviken AIK/Distrikt Nord som också önskade få stå för samma arrangemang. Men på grund av rådande pandemi valde de att pausa detta arrangemang ett tag. Det känns så roligt att vi i Distrikten samarbetar med varandra för att få denna typ av arrangemang att nå ut till en större publik. Vi hoppas på fler matcher och samarbeten i Ann Elefalk Cups anda på isplaner runt om i landet.

Bild: Gustavsberg Bandy

Sen vill vi rikta ett stort tack till Alexander Mayborn, barn- och ungdomsansvarig på svenska bandyförbundet som har hjälpt oss mycket i detta arbete.

God fortsättning på det nya året, med förhoppning att allt med corona lättar snart.

Ylva Schöldsten

Note! Min första tid i landslaget hade jag faktiskt just Ann Elefalk som förbundskapten ☺

Info. om Ann Elefalk:

Under 1940-talet lockades hon att börja spela bandy i IK Götas damlag på Vasaparkens is i Stockholm. Hon var tidigt så duktig att hon blev uttagen att representera Sverige i de första inofficiella damlandskamperna mot Finland 1946 och 1948. För en av dessa matcher fick hon pris som ”lovande spelare”.

År 1969 blev hon utnämnd till så kallad dam- och rikskonsulent hos Svenska Bandyförbundet med uppgiften att popularisera och marknadsföra bandyn bland unga flickor, vilket innebar många besök på skolor över hela Sverige. Hon hade denna uppgift i 22 år och var mycket framgångsrik, enligt uppgift en sann eldsjäl och en ”doer”. Samtidigt var hon helt orädd för att kritisera det rådande gubbväldet inom idrotten om hon tyckte någonting inte var rätt och riktigt. Genom sitt arbete ökade hon jämlikheten för dambandyn, bland annat genom att de fick ett officiellt SM samt rätten att spela matcher i 90 minuter, precis som herrarna. Ann Elefalk vann stor respekt för sitt mångåriga ledarskap inte bara inom bandyn utan även inom hela idrotts-Sverige.

Parallellt med detta uppdrag startade Ann Elefalk även det svenska damlandslaget i bandy, där hon under 10 år blev dess första förbundskapten. Hon var med om att bygga upp ett officiellt landskampsutbyte med bland annat Finland, Norge, Holland och Sovjetunionen.

1973 vann hon med sin klubb IK Göta det första officiella SM-guldet, när de besegrade Katrineholms SK i SM-finalen som spelades på Rocklunda i Västerås. Hon var då spelande tränare för klubben. Vid 66 års ålder, år 1993, spelade hon sin sista match med IK Götas Old Girls-lag.

År 1979 fick Ann Elefalk ta emot S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Hon belönades då som första idrottsledare för sitt engagerade arbete inom idrottsrörelsen, främst för det hon gjort för dambandyns framväxt. Året efter tilldelades hon pris som årets idrottsledare av tidningen Expressen och Riksidrottsförbundet. Efter sin död 1994 blev hon den första kvinnan att väljas in i Svensk Bandy Hall of Fame, vilket skedde 2014. Handelshögskolan i Stockholm och GIH utsåg Ann Elefalk 2017 som en förebild inom svensk idrott med motiveringen: Ann Elefalk stred för kvinnors rätt att spela bandy. Hennes paroll var: ”Bandy för dej - som är tjej”

Skribent: Ylva Schöldsten
E-post: Adressen Gömd

      Bandydistrikt Stockholm logo

BANDYDISTRIKT STOCKHOLM
Målkurvan 24
122 49 Enskede

Tel:  08- 27 72 17
Mail: This is a mailto link
Bankgiro: 105-0590 

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET

Skridskokul_2015_frilagd

FLICKBANDYNS DAG

BANDYFÖRSÄKRINGEN

Folksam_210px

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

IDROTTSLYFTET 

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

 

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg