#nouse{ color:red; } Inbjudan till Ann Elefalks Cup för F17 och F14 - Stockholm
Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan till Ann Elefalks Cup för F17 och F14

06 OKT 2021 15:22
Bandydistrikt Stockholm bjuder in till flickcupen Ann Elefalks Cup för F17 och F14 som spelas 6-7 januari på Jernvallen i Sandviken. En perfekt uppladdning inför premiären av Dam-VM som börjar den 9 januari.
  • Uppdaterad: 06 OKT 2021 15:22

Ann Elefalks Cup i Sandviken arrangeras i samarbete med Sandvikens AIK. Cupen genomförs i spelformerna 9 mot 9 (F14) och 11 mot 11 (F17). Föreningen har möjlighet att fritt välja antal lag att anmäla in. Dispenser är tillåtna. Spelort är Sandviken och matcherna kommer att spelas på Jernvallen.

Under dagarna kommer det förutom matchspel även bjudas på olika aktiviteter. På plats kommer vi ha olika profiler inom svensk bandy samt duktiga kvinnliga idrottare från andra idrotter, gemensam middag på torsdag kväll och mycket annat spännande att erbjuda. Dessutom avslutas turneringen med fritt inträde för alla deltagare i cupen till den superintressanta bataljen mellan Sandviken-Skutskär kl. 19:00 på fredag 7/1 i Göransson Arena.

Alla deltagande tjejer får en minnesmedalj. Vinnande lag i respektive klass vinner fribiljetter till laget till öppningsmatchen i Dam-VM den 9/1 samt resa tur och retur till Stockholm, utöver pokal och medaljer.

Cupen är kostnadsfri. Lagen står för sitt boende och mat (Förutom middag 6/1 som ingår i cupen). Vi kommer återkomma med förmånliga erbjudanden för boende och mat till dom deltagande lagen inom kort.

Sista anmälningsdag är den 1/12.

Klicka här för att anmäla lag >>

ANN ELEFALK
Ann Elefalk var pionjär och eldsjäl inom svensk dambandy och blev med tiden rikskonsulent för sporten.

Under 1940-talet lockades hon att börja spela bandy i IK Götas damlag på Vasaparkens is i Stockholm. Hon var tidigt så duktig att hon blev uttagen att representera Sverige i de första inofficiella damlandskamperna mot Finland 1946 och 1948. För en av dessa matcher fick hon pris som ”lovande spelare”.

År 1969 blev hon utnämnd till så kallad dam- och rikskonsulent hos Svenska Bandyförbundet med uppgiften att popularisera och marknadsföra bandyn bland unga flickor, vilket innebar många besök på skolor över hela Sverige. Hon hade denna uppgift i 22 år och var mycket framgångsrik, enligt uppgift en sann eldsjäl och en ”doer”. Samtidigt var hon helt orädd för att kritisera det rådande gubbväldet inom idrotten om hon tyckte någonting inte var rätt och riktigt. Genom sitt arbete ökade hon jämlikheten för dambandyn, bland annat genom att de fick ett officiellt SM samt rätten att spela matcher i 90 minuter, precis som herrarna. Ann Elefalk vann stor respekt för sitt mångåriga ledarskap inte bara inom bandyn utan även inom hela idrotts-Sverige.

Parallellt med detta uppdrag startade Ann Elefalk även det svenska damlandslaget i bandy, där hon under 10 år blev dess första förbundskapten. Hon var med om att bygga upp ett officiellt landskampsutbyte med bland annat Finland, Norge, Holland och Sovjetunionen.

1973 vann hon med sin klubb IK Göta det första officiella SM-guldet, när de besegrade Katrineholms SK i SM-finalen som spelades på Rocklunda i Västerås. Hon var då spelande tränare för klubben. Vid 66 års ålder, år 1993, spelade hon sin sista match med IK Götas Old Girls-lag.

År 1979 fick Ann Elefalk ta emot S:t Eriksmedaljen av Stockholms stad. Hon belönades då som första idrottsledare för sitt engagerade arbete inom idrottsrörelsen, främst för det hon gjort för dambandyns framväxt. Året efter tilldelades hon pris som årets idrottsledare av tidningen Expressen och Riksidrottsförbundet. Efter sin död 1994 blev hon den första kvinnan att väljas in i Svensk Bandy Hall of Fame, vilket skedde 2014. Handelshögskolan i Stockholm och GIH utsåg Ann Elefalk 2017 som en förebild inom svensk idrott med motiveringen: Ann Elefalk stred för kvinnors rätt att spela bandy. Hennes paroll var: ”Bandy för dej - som är tjej”

Skribent: Kristian Marosi
E-post: Adressen Gömd

      Bandydistrikt Stockholm logo

BANDYDISTRIKT STOCKHOLM
Målkurvan 24
122 49 Enskede

Tel:  08- 27 72 17
Mail: This is a mailto link
Bankgiro: 105-0590 

BANDYNS SCANDICAVTAL

BESTÄLL STARTPAKETET

Skridskokul_2015_frilagd

FLICKBANDYNS DAG

BANDYFÖRSÄKRINGEN

Folksam_210px

SKRIDSKOKUL

Skridskokul 140px

IDROTTSLYFTET 

 

SVENSKA SPEL

 

NEJ TILL MATCHFIXING

Min_Match_Banner_Nej_200X200

 

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg