#nouse{ color:red; } Hall of Fame: "Bandygulden satte Katrineholm på idrottskartan" - Hall of Fame
Hoppa till sidans innehåll

Hall of Fame: "Bandygulden satte Katrineholm på idrottskartan"

22 MAR 2012 09:03
Jurymedlemmen Göran Söderlund delar med sig av bandyminnen från sin uppväxt i Katrineholm, där KSK satte staden på kartan med tre SM-guld för runt 40 år sen. I Hall of Fame-tunneln i hans födelsestad är det dock nuet som hänger på väggen.
  • Skapad: 22 MAR 2012 09:03

Den 1 augusti 1969 började jag på Expressen. Den redan legendariske sportkrönikören Bertil Jansson hälsade, tog en puff på cigarren, blåste ut röken, slog av askan, sa:

-    Katrineholm sa du? Snart är bandyn död. 

Klart att Bertil visste att Katrineholms SK i mars samma år vunnit sitt första SM-guld. Det han sa var kanske inte så allvarligt menat. Dessbättre fick han fel. Under mina 30 år på tidningen gjorde jag mitt bästa för att bandyn skulle leva vidare på sportsidorna. Och liket lever och mår förhållandevis bra ska du veta Bertil, däruppe i din himmel. 
 
Redaktionen på Expressen på den tiden var ett slags Hall of Fame, i varje fall för mig som kom från lilla Katrineholms-Kuriren och bara sett bilderna på de kända skribenterna och fotograferna i tidningen: Stig Bodin och Lennart Sveder (bandyskribent, bland annat, som jag ersatte. Lennart blev chef på tv-sporten), Peter Himmelstrand, Lasse Widding, Alf Montàn, fotografen Jan Delden, chefredaktören Per Wrigstad, redaktionschefen Sigge Ågren plus många fler.
 
Katrineholms bandystjärnor tog ytterligare två guld, 1970 och 72. Var i final 1974 men förlorade. Sen dess har det bara gått åt fel håll för KSK. På vilket sätt har staden Katrineholm uppmärksammat gårdagens bandystjärnor? Dåligt. 
 
En gångtunnel förbinder järnvägsstationen i Katrineholm med centrum. För ett par år sedan beslutade staden att göra en Hall of Fame på tunnelns ena vägg. Finns där någon bandyspelare? Nej. Finns där lagbilderna från guldåren? Nej. Det finns bilder på golfstjärnan Robert Karlsson och mästerkocken Tommy Myllimäki med övriga 20 bilder domineras av personer som kommunen utsett till stadens ambassadörer/eldsjälar. Författaren Kerstin Ekman föddes och växte upp i Katrineholm. Visst borde hon fått plats men det är en annan diskussion. Det är tydligen nuet som gäller. 
 
Fram till för några år sedan dominerade bandyn sportsidorna i Katrineholms-Kuriren. Numera har volleybolldamerna tagit över. De tog guld både 2010 och 2011. På väggen finns det en lagbild av tjejerna med guldhattar på huvudena.
 
Kommunstyrelsens ordförande är Göran Dahlström (S), 61. Han var på sin tid bandyallsvenskans yngsta tränare när han 24 år gammal tog över KSK. Dahlström har, om vi uttrycker det milt, mycket att säga till om. Hade ”Dala” sagt att det ska finnas bandybilder på väggen så hade blivit så. Han hade inte fått nej av sin ställföreträdare, Lars Härnström (M), tidigare ordförande i KSK-bandyn. (S och M gick kuppartat ihop före senaste valet och regerar nu tillsammans). 
 
När jag växte upp i Katrineholm var det ingen av oss grabbar som visste vad Hall of Fame var. För oss var det tillräckligt att våra lokala stjärnor fanns på två platser i stan: AIK-plan, där min moderförening Katrineholms AIK, 100 år 2014, höll till och Skogsborg, där KSK, bildat 1919, huserade. Idrottsplatserna finns inte kvar i dag. 
 
KSK blev allsvenskt 1934. Högtidsstunder för oss autografsamlande grabbar var förstås när gästande lag anlände till Katrineholm för match. Som vi samlade på oss namnteckningar! Nässjös stjärnor Nicke Bergström, Uno Wennerholm, ”Sladden” Bergström, Skutskärs väldige målvakt Bosse Nilsson, Bollnäs underbarn Uffe Fredin, Pontus Widén, Sven-Åke ”Majorn” Svensson i Slottsbron, målskytten Sven-Erik Broberg och många fler. Det var stort för oss knattar att få stå nära stjärnorna när de skrev i våra block. Och det är klart att vi drömde om att en gång få dra på oss den röda KSK-tröjan och glida ut på isen som  allsvensk spelare.
 
Extra stort var det när Örebro SK kom till stan. Det var staden mot byn (Katrineholm har cirka 33 000 invånare, Örebro drygt 135 000). Många katrineholmare åkte till Örebro 1958 för att se KSK i seriefinalen mot ÖSK. Hemmalaget vann med 15-0. 15-0! Katrineholm har riktnummer 0150. Elaka katrineholmare ville ändra riktnumret till 150 efter matchen. 
 
Det var efter den matchen ÖSK-kedjan senare ograverad togs ut till en landskamp mot Finland. De unika fem: Tage ”Tjappe” Magnusson, Olle Sääw, Ove Eidhagen, Karl-Erik Södergren, Gösta ”Stockis” Kihlgård. 
 
”Stockis” son Peter, författare, utkom 1996 med en diktsamling om sin pappa, Anvisningar till en far. Delvis tragisk läsning. Bolltrollaren ”Stockis” klarade inte livet när stjärnglansen slocknat. Spriten blev tröst. Han dog 1994 i cancer, bara 63 år. 
 
KSK reste sig efter smällen. Värvningen av 24-åriga Roland Niva från Haparanda 1953 lade grunden till det som senare skulle komma. Niva, han dog 2011, var också allsvensk fotbollsspelare i IFK Norrköping. Samma klubb värvade Lennart Backman från Skellefteå 1957. Han kunde spela bandy också. Det blev tyvärr bara två säsonger i KSK innan han flyttade till AIK 1959. Fotbollen var trots allt huvudsporten och han gjorde över 30 landskamper. 
 
Backman var den elegantaste och snabbaste skridskoåkare jag sett. Han spelade två bandy-VM, 1961 och 63, och var den enda svensk som kunde mäta sig med de skridskosnabba ryssarna. Niva och Backman fick aldrig uppleva någon SM-final. Men det fick egna produkter som bröderna Henry och Eddy Fransson, Hasse Carpman, Håkan Ohlsson, Gert Persson, Kjell Österberg. 
 
Det var framför bandygulden som satte Katrineholm på idrottskartan. Och du Göran Dahlström, det finns två väggar i Hall of Fame-tunneln. Den ena är tom på bilder… 

FOTNOT: Sommaren 2007 blev bandysektionerna i KSK och Värmbol en under namnet Katrineholm Värmbol Bandy Sällskap, KVBS. Laget har gjort en elitseriesäsong, 2009-10. Spelar i dag i allsvenskan. KSK gjorde 53 allsvenska säsonger.  
 
Läs mer om Svensk Bandy Hall of Fame >> 

Skribent: Göran Söderlund

hof-logotype

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg