#nouse{ color:red; } Bo Hansson: Då stötte jag på Hall of Fame första gången - Hall of Fame
Hoppa till sidans innehåll

Bo Hansson: Då stötte jag på Hall of Fame första gången

21 MAR 2012 14:09
Första gången jag såg eller hörde om begreppet Hall of Fame gällde det definitivt ishockey och NHL, det kan ha varit i början av 1970-talet. Jag fick då för mig att det var något unikt för hockey och för Kanada. Nästan med andakt läste jag på listan legendomsusade namn som Maurice Richard, Gordie Howe, Bobby Orr och Bobby Hull…
  • Skapad: 21 MAR 2012 14:09

Kort därpå stötte jag emellertid på begreppet också i samband med baseball, och där toppade ett namn som jag faktiskt mindes väl från läsning i tidiga år i Rekord-Magasinets systerpublikation, månadstidningen Allsport – Babe Ruth. Ja, han var så stor att han var en sportens världskändis långt utanför USA och baseball även för en 12-åring i avlägsna lilla Sverige.

Jaså, jaha, Hall of Fame var alltså ett nordamerikanskt fenomen utan motsvarighet på andra håll? tänkte jag då. – Delvis ja, delvis nej, har det visat sig. För såvitt jag har funnit är ändå idén amerikansk, och den äldsta HoF:en, åtminstone i sportens värld, är uppenbarligen just basebollens, som etablerades redan 1936. Man satte ett märke som sedan följts – nämligen att inte bara framstående spelare/aktriva kunde väljas in, utan också ledare, domare och andra som starkt bidragit till sportens utveckling. Detta tycks gälla nästan alla HoF:s numera.   

NHL-hockeyns HoF grundades 1947 och ledde till att man i Kanada 1955 vidgade begreppet till en Kanadensisk HoF gällande all sport där. Nu dök det småningom upp nya HoF:s i många sporter i USA och Kanada – och i en mängd annat än sport – men det dröjde innan idén spred sig på allvar till världen i övrigt. Naturligt nog var det då Storbritannien och Australien som föjde i sina engelskspråkiga vänners spår.

Det första stora internationella förbund som skapade ett s.a.s. världs-Hall-of-Fame måste ha varit simningen 1965. När jag på en av många resor i Florida passerade simningens HoF-hall, slog det mej att det var rätt märkligt att ett jätteförbund som friidrott inte hade något sådant. Men i samband med inomhus-VM i Istanbul nu i mars 2012, slog man till och presenterade det första dussinet gamla storstjärnor med 8 herrar och 4 damer, f.ö. med Finlands lille löparkung Paavo Nurmi som enda nordisk representant.

Mellan simningen 1965 och friidrotten 2012 har flera internationella förbund skapat sina HoF – exempelvis tennis, golf , konståkning, basket, trav, galopp, olika bilsporter etc. Till det har kommit en rad nationella HoF i många länder.

Här i Sverige startades sådana nationella HoF i fotboll och tennis 2003. Sedan har tillkommit bl.a. segling och trav för ett par-tre år se´n, i höstas ishockeyn, och nu klämmer vi alltså till med ett bandyns Hall of Fame.  
 
Läs mer om Svensk Bandy Hall of Fame >>  

Skribent: Bo Hansson

hof-logotype

 


TFFIR_Bandyforbundet_RGB_250px.jpg